Επιστροφή
Αναζήτηση 
Κυριακή 22 Δεκ 2024
Eurosign
Μενού
Είσοδος Χρήστη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ο δικτυακός τόπος του Αβδού: Μερικές οδηγίες προς ναυτιλομένους...

Ο Αϊ Γιώργης στις Μελανιές

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
ΙΔΡΥΣΗ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΒΔΟΥ ΧΕΡΣΟ Εκτύπωση E-mail
Γράφει ο/η Κ.Φυσαράκης   
23.02.03
...απώτερος στόχος του συλλόγου μας σήμερα είναι να δημιουργηθεί το Ξανθουδίδειο Πνευματικό Κέντρο, που να μπορεί να δεχθεί και να συγκεντρώνει όλο το πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, στο εκεί θαυμάσια αναπαλαιωμένο πατρικό του σπίτι...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΒΔΟY KAI ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΒΔΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.

Το Δεκέμβριο του 2002 με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Χερσονήσου εκδόθηκαν τα τρία πρώτα βιβλία του Συλλόγου μας. Στα πλαίσια της παρουσίασής τους στις 24 Φεβρουαρίου 2003 στην αίθουσα Ανδρόγεω του Δήμου Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, το μέλος του Δ.Σ. Κώστας Φυσαράκης απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό-προσφώνηση προς τον παρουσιαστή καθηγητή Π.Κ. κ. Θεοχάρη Δετοράκη και το εκλεκτό ακροατήριο της όμορφης αυτής βραδιάς. Στην μικρή αυτή ομιλία επαναπροτείνεται στους επισήμους και μη προσκεκλημένους η ίδρυση του ΞΑΝΘΟΥΔΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΑΒΔΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ και ευχαριστούνται όλοι αυτοί που βοήθησαν την εκδοτική αυτή προσπάθεια του Συλλόγου μεταξύ των οποίων και της Αυτοβιογραφίας του "Αντωνίου Ζωγράφου Ξανθουδίδη", που ο ίδιος επιμελήθηκε και συνέγραψε.

Χαιρετισμός Κώστα Γ. Φυσαράκη.

Αιδεσιμότατε, εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Τιμοθέου, Δήμαρχε Χερσονήσου κε Σπύρο Δανέλλη, πρόεδρε επί των πολιτιστικών της Νομαρχίας Ηρακλείου κε Χαράλαμπε Γαργανουράκη εκπρόσωπε του Νομάρχη, αξιότιμοι κοι πανεπιστημιακοί καθηγηταί Στυλιανέ Αλεξίου και Θεοχάρη Δετοράκη, κε πρώην Ευρωβουλευτά και πρώην Δήμαρχε Ηρακλείου Μανώλη Καρέλλη, εκπρόσωπε του Δημάρχου Ηρακλείου κε Μανώλη Δουλγεράκη, Υποδιοικητά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου κε Γιάννη Καναβάκη, Γενικέ Γραμματέα του ΤΕΙ Κρήτης κε Γιάννη Γκαλανάκη, πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου κε Γιάννη Γουβιανάκη, πρόεδρε του Τοπικού Διαμερίσματος Αβδού κε Μανόλη Χανιωτάκη. Αξιότιμοι κύριοι Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συγχωριανοί, κυρίες και κύριοι.

Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποψινή μαζική σας προσέλευση παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, που μας συγκινεί και μας παρακινεί να συνεχίσουμε ακόμη περισσότερο με ζήλο και μεράκι το πολιτιστικό έργο του συλλόγου μας.

Φτάσαμε σ’ αυτήν την αποψινή παρουσίαση των τριών πρώτων εκδόσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού μετά από μια ιστορική συλλογική πορεία και προσπάθεια κάποιων ένθερμων και φιλόμουσων πατριωτών μας.

Αμέσως μετά την ίδρυση του Συλλόγου μας το 1977 άρχισαν και οι προσπάθειες της διάσωσης και ανάδειξης της οικίας των ιστορικών Ξανθουδήδων στο Αβδού ιδιοκτησία της αξιότιμης και ευγενούς οικογένειας των Βελιγραντήδων. Τους αείμνηστους Γεώργιο και τη μητέρα του Ελπινίκη το γένος Ιωάννη Αντ. Ξανθουδίδη. Με τη συνδρομή και συμπαράσταση της κόρης Στεφανούλας και του φιλίστορα συζύγου της Γεωργίου Σπυριδάκη κατόρθωσαν τον Οκτώβριο του 1983 να αναγνωριστεί η πετρόκτιστη καμαροσκεπής οικία Ξανθουδίδη, ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με απόφαση της αείμνηστης Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη. «Διότι (όπως αναφέρεται) παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα κρητικής αγροτικής κατοικίας της εποχής (του 1850)...».

Η ευγενική παραχώρηση της ιστορικής αυτής οικίας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδού πραγματοποιήθηκε το 1995 επί προεδρίας Μιχαήλ Ταμιωλάκη. Με σχετικές ενέργειες και κατόπιν εισήγησης και έγκρισης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ηρακλείου το έργο της αναστήλωσης της οικίας εντάχθηκε στο ΠΕΠ Κρήτης με φορέα υλοποίησης τη Νομαρχία Ηρακλείου και κατόπιν προσφοράς της μελέτης από την 7η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων (Χρυσούλα Τσομπανάκη).

Το έργο της αναστήλωσης της οικίας Ξανθουδίδη πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε επί προεδρίας (Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού) Αντωνίας Καγιαμπάκη. Έτσι στα πλαίσια των εγκαινίων αυτών από τον τότε Νομάρχη Ηρακλείου κ. Γιάννη Γαρεφαλάκη τιμήθηκε τον Αύγουστο του 2000 επίσημα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδού για πρώτη φορά ο Στέφανος Ξανθουδίδης με ομιλίες διαπρεπών επιστημόνων καθηγητών.
Στην ομιλία του ο λαμπρός και εξαίρετος συγγραφέας και καθηγητής Π.Κ. κ. Θεοχάρης Δετοράκης πρότεινε τότε την αξιοποίηση και ανάδειξη της οικίας Ξανθουδίδη ως Αρχείου και Βιβλιοθήκης, που θα συγκεντρώνει το συγγραφικό του έργο. Έτσι απώτερος στόχος του συλλόγου μας σήμερα είναι να δημιουργηθεί το Ξανθουδίδειο Πνευματικό Κέντρο, που να μπορεί να δεχθεί και να συγκεντρώνει όλο το πλούσιο ιστορικό και λαογραφικό υλικό του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής, στο εκεί θαυμάσια αναπαλαιωμένο πατρικό του σπίτι. Θα μπορούσε λοιπόν η οικία αυτή να αγκαλιάσει, να συγκεντρώσει και να φιλοξενήσει κι άλλες νέες σχετικές εκδόσεις αλλά και οποιαδήποτε άλλη ερευνητική προσπάθεια.

Έτσι στα πλαίσια αυτά, της προώθησης δηλαδή της ιστορικής παράδοσης και με τη συμπλήρωση 75 χρόνων από το θάνατο του Στεφάνου Ξανθουδίδη, κορυφαίου εκπροσώπου των ελληνικών γραμμάτων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδού σε συνεργασία με τον κ. Θεοχάρη Δετοράκη και με την ευγενική χορηγία του Δήμου Χερσονήσου εξέδωσε τα τρία πρώτα βιβλία του σχετικά με την ένδοξη και ιστορική αυτή οικογένεια και τη δράση της. Τα βιβλία αυτά παρουσιάζονται απόψε στην αίθουσα αυτή του Δήμου Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηρακλείου και ελπίζουμε σε περαιτέρω συνεργασία με όλους τους παραπάνω φορείς, την Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (ΕΚΙΜ), το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης (ΙΑΚ), τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, την Κουνδούρειο Βιβλιοθήκη Αγίου Νικολάου, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) αλλά και κάθε άλλο σχετικό φορέα.

Ελπίζομε ότι στα πρώτα αυτά εκδοτικά βήματα του συλλόγου μας θα ακολουθήσει και συνέχεια με την έκδοση κι άλλων τέτοιων βιβλίων σχετικά με το ανεκτίμητο έργο του «σοφού Δωριέα» Στεφάνου Ξανθουδίδη, έτσι ώστε κάθε ανήσυχος ερευνητής να μπορεί καταφεύγοντας στη Βιβλιοθήκη μας να βρίσκει οτιδήποτε σχετικό με το πλούσιο έργο του, αφού, όπως είναι γνωστό, όλοι οι σύγχρονοι ερευνητές φιλόλογοι για ν’ αρχίσουν σχεδόν κάθε εργασία τους στην αρχαιολογία, την ιστορία και τη λαογραφία, ανατρέχουν πρώτα στην πλούσια βιβλιογραφία που κατέλειπε ο Στέφανος, «ο πρώτος Κρητολόγος», «ο πατέρας της Κρητολογίας» και «η ωραιότερη μορφή της ελληνικής επιστήμης».

Ως συγγραφέας του έργου της "Αυτοβιογραφίας του Αντωνίου Ζωγράφου-Ξανθουδίδη" θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον διεθνούς ακτινοβολίας συγγραφέα, καθηγητή και πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών κ. Θεοχάρη Δετοράκη για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μου προσέφερε στην παρουσίαση και την εισαγωγή του βιβλίου αυτού αλλά και την τιμή που έκανε σε μένα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδού να μας παρουσιάσει απόψε και τα τρία βιβλία μας.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εκείνους που με βοήθησαν είτε αναφέρονται είτε όχι στην εισαγωγή του βιβλίου μου.

Εντελώς εξαιρετικά επίσης τον διεθνούς κύρους αξιότιμο και ομότιμο καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Στυλιανό Αλεξίου για την καθοριστική του βοήθεια στη μεταγραφή του πράγματι ιδιόρρυθμου και δυσχερούς κειμένου της Αυτοβιογραφίας του Αντωνίου Ζωγράφου.

Τέλος ευχαριστώ επίσης τους εκλεκτούς και καταξιωμένους εκπαιδευτικούς συγχωριανούς και συγγραφείς, φιλόλογο και τέως Γυμνασιάρχη Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου κ. Ζαχαρία Σμυρνάκη, τη δασκάλα μου κ. Κλεάνθη Κυπριωτάκη και όλους αυτούς δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς που με οποιοδήποτε τρόπο με βοήθησαν ή παρακίνησαν στο επίπονο αυτό έργο της συγγραφής.

Και τώρα θα ήθελα να παρακαλέσω τον πρόεδρο της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, καθηγητή κ. Θεοχάρη Δετοράκη να μας παρουσιάσει και τα τρία βιβλία του Συλλόγου μας.

Ηράκλειο 24-2-2003
Κώστας Γ. Φυσαράκης, στατιστικολόγος ΠΑ.Γ.Ν.Η.       
Μέλος Δ.Σ. Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδού.

Τελευταία ανανέωση ( 26.04.06 )
 
©2001 - 2004, mes-AVDOU, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista.creative.media, Heraklion.